Развој народних игара

Настанак народне игре губи се у далекој прошлости. Ипак, за сваки народ, може се рећи да су народне игре једна од његових главних карактеристика и одличја. Свака етничка заједница у својим играма има особености које је посебно обележавају и издвајају од осталих. Оне су тесно везане за живот народа, те стога одражавају његов дух, његова схватања и стремљења, заснована на материјалној и духовној култури у појединим етапама друштвено-историјског развитка. Код народне игре естетика осећања се изражава покретом, односно, живи истовремено и у простору, и у времену. Језиком покрета често се може разумљивије изразити него говором.

skola-folklora-3

Израз народна игра данас се код нас првенствено употребљава као ознака за изворни народни мелос и игру, а тек потом за његове развијеније облике. Типичан облик српског народног играња је играње у колу. То је ланац међусобно повезаних играча који се креће по кружној, а ређе по кривудавој линији. Коло може бити отворено и затворено. Отворено коло је основни облик играња и уједно представља и чешћи облик играња. Код отвореног кола се зна где је почетак, а где крај кола.

Музичка пратња народних игара је инструментална, вокална или вокално- инструментална. Карактеристично је да свирачи прате коловођу, односно да он представља својеврсног диригента. Постојали су и знаци музици, на пример клецањем на колена, када коло треба да успори или убрза.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s