Penjanje

Razvoj sposobnosti deteta, snage, spretnosti, pravilno držanje tela su neke od prednosti bavljenja penjanjem. Penjanje kao aktivnost koja zahteva koncetraciju, istrajnost, izdržljivost u snazi, predstavlja odličan sport za decu koja imaju višak energije,a manjak snage ramenog pojasa i loše držanje tela.

Već od trenutka kada prohoda, vaše dete postaje mali „sportista“. Skakanje, trčanje, savladavanje različitih prepreka postaju sastavni deo dečijeg života. Mnogi stručnjaci smatraju da je najvažnije da se dete što pre uključi u bilo kakvu sportsku aktivnost, jer se na taj način jača njegova fizička, ali i psihička snaga, i razvijaju socijalne veštine. Paleta sportskih aktivnosti je zaista šarenolika. Postoji toliko zanimljivih disciplina koje nisu toliko medijski zastupljene, pa time i popularne. Zato smo odlučili da vam predstavimo neke od njih, koje su nepravdno zapostavljene. Jedna takva disciplina je sportsko penjanje, kod nas poznatije kao „free climbing“.

Sportsko penjanje nije penjanje po stenama bez opreme i zaštite

foto: Dimitrije Tanasković
foto: Dimitrije Tanasković

Iako se često predstavlja kao opasni i ekstremni sport, u pitanju je sigurna i izuzetno interesantna disciplina. Sportsko penjanje je daleko od nekontrolisanog i opasnog penjanja po stenama bez zaštite i opreme, kao što to mnogi misle. Naprotiv, u pitanju je savremeni sport koji ima višedecenijsku praksu u svetu i koji se kod nas sve više razvija. Prema rečima Nenada Kožula, visokog fizioterapeuta i dugogodišnjeg sportskog penjača, ne postoje ograničenja da bi deca mogla da se bave ovim sportom. Šta više, izuzetno je korisno da dete već od malih nogu počne da se bavi ovom disciplinom.

„Već negde od četvrte, pete godine, preporučljivo je da se dete upozna sa osnovama sportskog penjanja, da nauči pokrete i razvije ljubav prema penjanju i prirodi. U penjanju se podjednako razvijaju mišići celog tela, što nije slučaj i sa drugim sportovima, u kojima se pojedincu npr. više razvija desna ruka ili odrazna noga, što dovoljno govori o tome da je sportsko penjanje jedna zaista kompleksna disciplina. Takođe, imajući u vidu da se u i penjanju rade od lakših ka sve težim pokretima, to se direktno projektuje na povećanje snage celog tela deteta. Ova disciplina pozitivno utiče i razvoj lokomotornog i kardiovaskularnog sistema, a time i na celokupno zdravlje vašeg deteta. Naravno da postoje i negativne strane, da, kao i u svakom drugom sportu, može doći do određenih povreda, ali one su na nivou povreda tetiva, mišića, kostiju. U slučajevima neadekvatnog treniranja, može doći i do krivljenja kičme, ali zato je jako važno da se dobro raspitate kome ćete poveriti da trenira vaše dete“, objašnjava Kožul.

Sportsko penjanje pomaže razvoju kreativnosti i radoznalosti

Naš najbolji sportski penjač Luka Perunović, koji se ovim sportom bavi od svoje šeste godine, posebno ističe uticaj penjanja i na psihološki razvoj deteta.

„U penjanju, spajaju se i fizički i psihički razvoj deteta, jer ga ova disciplina navodi da izvodi različite teže i lakše pokrete, kao i da razmišlja o svakom sledećem pokretu, ali i da razmišlja i o celokupnoj situaciji u kojoj se nalazi, kao i kako da je savlada. Deca od malih nogu praktično uče da prostor u kome se nalazi, pored levo i desno, napred i nazad, ima i gore i dole, što pomaže da se izoštre njihova čula i mašta“.

Veštačka stena na Zemunskom keju obavezna je destinacija za ovo proleće

foto: Dimitrije Tanasković
foto: Dimitrije Tanasković

Ukoliko smo uspeli da vas zainteresujemo za sportsko penjanje i u vama probudili želju da odvedete dete da se oproba u ovoj sportskoj disciplini, preporučujemo vam Penjački klub Zemun, u čijem je vlasništvu veštačka stena na Zemunskom keju, a više informacija možete dobiti na njihovoj Facebook strani.

 Izvor: http://www.vremeza.rs/vreme-za-porodicu/od-malih-nogu-putem-zdravlja-uspeha/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s