Snowboard

Snowboard je rekreativna aktivnost i olimpijski zimski sport u kojem se snowboarderi spuštaju niz padinu na dasci.

fd3705e9a4c92e049ccce7345e827ffc

U ovom sportu postoje tri glavna stila: Freeride, Freestyle i Freecarve, dok u svakom od njih postoje određene varijacije u zavisnosti od opreme koja se koristi i terena na kojima se vozi.

STILOVI VOŽNJE
Za par decenija postojanja ovog sporta razvilo se nekoliko stilova vožnje boarda. Stilovi imaju svoju opremu, terene, pa i svoje discipline.

Freestyle
Freestyle se fokusira na skokove, trikove i ostale akrobacije koje se uglavnom izvode u popularnom polucilindru (halfpipe). Ovaj stil je veoma sličan skateboardingu, s tom razlikom što se izvodi na snegu. Freestyle je trenutno najpopularniji stil kod snowboard-era.

Freeride

Freerideing najslobodniji stil vožnje i najčešće korišćeni stil, se koristi na većini planina. Freeride-eri koriste meke čizme a sama daska je malo duža i usmerenija u odnosu na one koje se koriste u freestyle-u.

Freecarve / Race
Ovaj često zapostavljeni stil se fokusira na trku i vožnju bez otklizavanja (carve). Ovaj stil vožnje, koji se ponekad naziva i alpski snowboarding, izvodi se na sređenim stazama sa preprekama i ističe tehničke sposobnosti bordera. U ovom stilu skoro da nema ili nema uopšte skokova. Oprema je sačinjena od tvrdih čizama i vezovima sa podloškama/pločama, daske su grublje, uže i dugačke.

o-SNOWBOARDER-570

Istorija snowboard

Poreklo snowboarda može se vezati čak za rane 1920-te. Deca su od raznolikih đakonija pravila snowboardove i spustali se niz padine. U kasnim 50-im, razni profili ljudi, surferi, skateborderi su počeli da svoje znanje i sposobnosti prenose i koriste na planinama. U tom periodu koristili su ručno pravljene daske koje su bile od drvenih materijala. Bilo je velikih pokušaja razvoja savremeno snowboarda. Godine 1965-e, kao dečja igračka pojavio se Snurfer (nastalo od reči „snow“ i „surfer“).

Za snowboard se kombinezoni uopšte ne koriste, a jakna i pantalone su široki. Jakna ima duži zadnji deo zbog čestog sedanja, sa ojačanjima na laktovima. Postoje i rukavice, kape, naočare i još mnogo stvari posebno namenjenih isključivo snouborderima.

Kaciga  

Pre nego što izađete na pistu postavite pravilo “obavezna kaciga”. Naravno, i kaciga mora da bude prave veličine. U zavisnosti od modela možda će biti potrebna i tanka termo kapa ispod. Objasnite detetu kako prednosti tako i ograničenja nošenja kacige. Činjenica da ima kacigu ne daje detetu pravo da brže skija. Važno je da, kao roditelj, date dobar primer i nosite je i vi. Teže je da naterate dete da stavi kacigu na glavu ako je vi prvi nemate.

Skijaške naočare će dete zaštititi od vetra, mehaničkih povreda, zaslepljujućeg jakog    sunca na velikim visinama, blještavog snega, ultraljubičastog zračenja. Važno je da ne sužavaju vidno polje, da imaju ventilaciju kako se staklo ne bi zamagljivalo i da pokrivaju deo lica oko očiju. Obične nočare za sunce treba da se koriste samo za sunčanje jer njihov čvrst okvir može izazvati povredu pri padu.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s