Jahanje i rad sa konjima pomaže da deca izrastu u zdrave ljude!

Rekreativno jahanje pruža mogućnost odraslima ali i deci da izleče stres, nervozu i anksioznost. Tekst koji sledi govori o benefitima bavljenja jahanjem kod dece!

db1a44d494b7c126b6f24add0f5448e5

Jahanje je sport koji se sastoji od nekoliko disciplina. Galopske trke, preskakanje prepona, dresurna nadmetanja i ostale grane konjičkog sporta prva su asocijacija koja se javlja kod ljudi, ali one nisu jedini način da uživate u druženju sa konjima, piše portal Životinje.rs.

images

Jahanje je pre svega, aktivnost koja se praktikuje na otvorenom. Na taj način mališani i tinejdžeri mogu provesti kvalitetno vreme na otvorenom prostoru i u prirodi. Svež vazduh, dobra zabava i aktivnost odličan su način da najmlađi zavole zdrav život.

fun-confidence-building-tips-for-young-riders-5256cdc8d12d6

Prilikom bavljenja jahanjem troši se mnogo kalorija i  svi mišići na telu su aktivni. Na ovaj način deca koja žive u velikim gradovima dobijaju priliku da isprazne višak energije. Takođe, prilikom kretanja konja, mališani dobijaju jedinstvenu priliku da steknu osećaj za prostor, kretanje i pokret. Pravilan stav jahača na konju podrazumeva pravu kičmu i otvorena ramena, čime tinejdžeri ispravljaju držanje.

Osim fizičkih benefita, bavljenje konjičkim sportom dovodi do mnogih pozitivnih i korisnih navika koje deca stiču. Rad sa konjima povećava empatiju i stepen brižnosti kod mladih, čini ih odgovornijim i smirenijim.

Rekreativno jahanje podrazumeva i brigu o konjima koji se svakodnevno čiste, hrane i neguju čime se deca uče zdravim obrascima ponašanja.

Tinejdžeri uče da svoje burne emocije i frustracije kanališu kroz brigu o životinjama , što im daje odličnu priliku da pokažu zrelost na delu.

Konji, kao i sve životinje, uče nas neverbalni jezik i u radu sa njima učimo da posmatramo govor tela. Konji smiruju decu navodeći ih da poštuju određena pravila. U svakoj boljoj štali i konjičkom klubu, treneri imaju specijalan sistem rada za najmlađe i tinejdžere.

Druženje sa drugim jahačima, raspodela poslova i zaduženja razvijaju zdrav odnos prema obavezama i okolini. Na ovaj način može se izbeći pojava egocentričnosti i anksioznosti kod dece koja su navikla da budu u centru pažnje.

Rad sa konjima usmerava dečije misli na korisne radnje i navodi ih da se osećaju uspešno. Kroz sticanje veština jahanja, ali i kroz niz radnji poput čišćenja štale, timarenja konja, sređivanja opreme mladi učestvuju aktivno u dnevnim aktivnostima kluba.

Deca i tinejdžeri koji imaju problem sa komunikacijom i uklapanjem u grupu mogu mnogo naučiti kroz jahanje.

Prvo, u radu sa konjima oni uče da pokazuju emocije i da neverbalno komuniciraju.

Kao druga stavka može se navesti da su konji odlična tema za razgovor, u klubu gde dolazi još mladih zainteresovanih za konjički sport. Na ovaj način, deca i tinejdžeri dobijaju priliku da se povežu sa vršnjacima preko teme koja nije vezana za status u duštvu, spoljašnji izgled niti uspeh u školi: Konji spajaju ljude na mnogo načina!

U Srbiji postoji duga tradicija konjičkog sporta i mnogo je klubova koji nude usluge škole jahanja i rekretivnog jahanja za decu. Ovakve aktivnosti odlična su prilika da uživate sa svojim mališanima ali i da provedete kvalitetno vreme sa buntovnim tinejdžerima.

Rekreativno jahanje lek je za dušu i telo jer su konji poznati kao jedne od najboljih terapijskih životinja…

Izvor: http://www.srbijadanas.com/clanak/jahanje-i-rad-sa-konjima-pomaze-da-deca-izrastu-u-zdrave-ljude-21-08-2014

Постави коментар